Navigatie

Studeren en Unitas

LEDEN OVER HUN ERVARING MET UNITAS EN STUDEREN

Misschien zul je je afvragen of je de tijd die je in Unitas gaat steken wel kunt combineren met je studie. Lidmaatschap bij Unitas is goed te combineren. De vereniging vindt het belangrijk dat er genoeg tijd en aandacht is voor leden om hun studiepunten te kunnen halen, en biedt daar ook veel gelegenheid voor met onder andere onze eigen Unitasbieb.

De Unitasbieb

Onze eigen Unitasbieb is de ideale plek om samen met andere leden te studeren. Er is altijd koffie/thee aanwezig en er is tussendoor altijd tijd vrij om een praatje te maken met elkaar. Je zult elkaar dus vaak in de bieb treffen om te studeren tijdens drukke tentamenperiodes. Daarnaast zorgt het sociale vangnet binnen de vereniging ervoor dat je altijd bij iemand terecht kunt, mocht het wat moeilijker gaan met de studie.

Captioned Image

Bindend studieadvies

In je eerste jaar zul je te maken krijgen met een BSA. Om je hiermee te helpen, zijn een aantal ouderejaars leden van Unitas studiementor. Zij kunnen je helpen met het plannen, de voorbereiding voor een tentamen en de beantwoording van andere studievragen. In de meeste gevallen kun je gekoppeld worden aan een mentor die dezelfde studie doet als jij.

Verenigingsleden zijn succesvol!

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat verenigingsleden per saldo vaker hun studie afronden dan niet-leden. Dit komt omdat zij zich sneller thuis voelen in een stad en steun krijgen van andere leden van de vereniging. Studie hoeft dus zeker niet te lijden onder je lidmaatschap van Unitas maar kan hier juist door bevorderd worden.

Jaarplanning

Ieder jaar worden alle verenigingsactiviteiten ingepland aan de hand van het tentamenrooster van de Universiteit en Hogeschool. De activiteiten worden zo ingepland dat tijdens tentamenperiodes weinig tot geen activiteiten plaatsvinden. Zo kom je in deze periodes goed aan het studeren toe en heb je veel tijd samen met je club- en dispuutsgenoten te studeren. Ook heb je zo volop de mogelijkheid om zonder tentamenstress van de activiteiten gedurende de andere weken van het jaar te genieten.

Introductieperiode

De introductieperiode wordt zo gepland, dat je studie hier geen hinder van ondervindt. Voor het studiejaar en de colleges beginnen ben je als volledig lid van Unitas geïnaugureerd en kun je samen met je jaargenoten beginnen aan het nieuwe jaar!

Leden over studeren en Unitas

Pic

"Via Unitas kreeg ik de mogelijkheid tot studiebegeleiding door een ouderejaars met dezelfde studierichting."

"Unitas is de beste keuze geweest die ik ooit heb gemaakt! De keuze om te gaan studeren had ik al lang daarvoor gemaakt. In mijn eerste jaar moest ik dus vooral de juiste balans vinden tussen deze twee geweldige dingen.

Ik kwam er echter al snel achter dat het voor mij moeilijk was om alles in mijn studentenleven te combineren. Via Unitas kreeg ik de mogelijkheid tot studiebegeleiding door een ouderejaars met dezelfde studierichting. Hierdoor begreep ze mijn leerstof en kon ze zelfs bijles geven waar dat nodig was.

De afspraken waren altijd erg gezellig en naast de studie spraken we over van alles en nog wat. Daardoor was de studiebegeleiding geen strenge controle of ik mijn huiswerk wel gedaan had, maar keken we samen naar de leerstof en mijn planning.
Het was fijn dat mijn begeleidster zelf ook student was, waardoor ze het snapte als ik een keer door een feest ergens niet aan toe kwam. Vervolgens keken we samen hoe de planning aangepast kon worden.

Inmiddels heb ik na dit eerste jaar alle studiepunten binnen en ga ik binnenkort beginnen aan mijn tweede jaar bij de vereniging. Door de studiebegeleiding bij Unitas heb ik de juiste balans kunnen vinden tussen studeren en het verenigingsleven. Het heeft me enorm geholpen!"

Marloes van der Steur
Pic

"Als er een jaarclub- of dispuutsgenootje naar de UB gaat, werkt dat enorm motiverend en ga je zelf ook vaker."

"Toen ik in Groningen kwam, had ik twee dingen duidelijk voor ogen: ik wilde actief lid worden van een studenten vereniging én mijn P in een jaar halen. Hoe ik dit ging combineren wist ik nog niet, zeker omdat ik ook nog een baantje had in Groningen. Gelukkig ben ik er achter gekomen, dat lid zijn van Unitas veel voordelen heeft opgeleverd bij het studeren! Iedereen is student en vaak ook tegelijk druk met tentamens. Als er een jaarclub- of dispuutsgenootje naar de UB gaat, werkt dat enorm motiverend en ga je zelf ook vaker. Het is dan vooral heel gezellig om tussen het studeren door met elkaar te lunchen of koffie te drinken. Een dagje UB is veel beter vol te houden met vriendinnen dan in je eentje.
Ook heb ik veel gehad aan ouderejaars die dezelfde studie als ik doen. Zij hadden nog samenvattingen en tentamens van voorgaande jaren liggen: erg handig! Ook gaven ze me tips over hoe ik het beste kon leren voor een bepaald vak en waar ik op moest letten.
Wat fijn is aan Unitas, is dat er rekening wordt gehouden met het academische jaar. Activiteiten worden buiten tentamenperiode gepland. Niemand vind het erg als je een avondje niet naar de kroeg komt vanwege een belangrijk tentamen, dat heb ik ook vaak genoeg gedaan.
Studeren is belangrijk, maar het is niet alsof je er elke minuut van de dag mee bezig bent. Als je bij wijze van spreken acht uur per dag zou slapen en acht uur per dag zou studeren, zou je nog acht uur overhouden om leuke dingen te doen. Het is alleen van belang dat je voor jezelf de juiste balans vind, en lidmaatschap van Unitas heeft me daar enorm bij geholpen. Ik heb een gezellige jaarclub, een leuk dispuut, vervul twee commissies binnen Unitas en ondertussen heb ik mijn P in een jaar gehaald en begin ik volgend jaar aan een tweede bachelor. Kortom: combineren kun je leren.

Bernadette van der Blij
Pic

"Ook kom je via de Vereniging snel in aanraking met ouderejaars die dezelfde studie volgen als jij. "

Je club- en dispuutsgenoten zullen al snel een stimulans vormen voor je studie. Het sociale vangnet binnen de Vereniging zorgt ervoor dat je altijd bij iemand terecht kunt, mocht het wat moeilijker gaan met de studie. Daarnaast heeft iedereen dezelfde drukte rondom tentamens, dus zul je elkaar vaak in de Universiteitsbibliotheek (of zelfs op de Sociëteit) treffen om te studeren.
Ook kom je via de Vereniging snel in aanraking met ouderejaars die dezelfde studie volgen als jij. Met hen kan je gemakkelijk boeken, samenvattingen en tentamens uitwisselen.
In je eerste jaar zul je te maken krijgen met een BSA. Om je hiermee te helpen, zijn een aantal ouderejaars leden van Unitas studiementor. Zij kunnen je helpen met het plannen, de voorbereiding voor een tentamen en de beantwoording van andere studievragen.

Studiegerelateerde activiteiten
Door het jaar heen worden een aantal studiegerelateerde activiteiten georganiseerd. Zo zijn er een aantal keer in de maand studiemiddagen. Op deze dagen kan je rustig in onze bibliotheek studeren. Ook wordt er jaarlijks een bedrijvendag georganiseerd en vindt maandelijks een populair wetenschappelijke lezing plaats over verscheidene onderwerpen. Uiteraard kun je hier ook zelf aan bijdragen.

Marlous van der Veen


Als lid van Unitas S.G. heb je recht op een gratis kennismakingsgesprek en korting op de vervolggesprekken. Blijf dus niet onnodig lang met dezelfde uitdagingen zitten en ga vrijblijvend een gesprek aan. Bezoek gerust de site www.wakkerbijbakker.nl voor verdere informatie of stuur even een mailtje naar meldjeaan@wakkerbijbakker.nl